Navigation Menu

Gondos és helyes szájápolás a mindennapokban

A tiszta száj nemcsak esztétikus és egészséges. A legtöbb ember jól érzi magát fogmosás után, mert tudja, hogy felfrissült az ínye, üde a lehelete. A fogínysorvadás, fogszuvasodás megelőzéssel a legegyszerűbb, ez az egyetlen módja, hogy ne alakuljon ki elváltozás a szájüregben. A megelőzésnek több tényezője van, mely lépések együttesen teszik lehetővé, hogy a fogak betegségeinek kezelése, megelőzéssel megoldható legyen, az elváltozások elkerülhetők legyenek.



A megelőzés lépései:
1. Megfelelő szájápolás
2. Rendszeres fogászati ellenőrzés (6 havonta)
3. Életmód (dohányzás elhagyása stb.)

Megfelelő szájápolás
Sok ember még felnőttkorában sem tudja, hogy egészen pontosan mit foglal magában a megfelelő szájápolás. Ezért érdemes dentálhigiénikus/ fogorvos segítségét kérni a helyes szájápolás elsajátításához.
A fogkefén kívül érdemes használni szájzuhanyt, valamint fogköztisztító kefét, fogselymet, ezek olcsóbbak, de nagy gyakorlatot igényelnek. Az átlagember nem sok időt szán fogmosásra, nem, hogy fogselyemre, fogköz tisztító kefére, melyeknek a használata még nehéz is.

A megfelelő fogmosás ismérvei
1. Jó technika (ismerteti a fogorvos / dentalhigienikus) vagy elektromos fogkefe
2. Minden étkezés utáni fogmosás, de legalább napi 2x reggel és este (ezt soha nem szabad kihagyni)
3. Legalább az esti fogmosás után szájzuhany vagy fogselyem és fogközkefe használata
4. Minimum 2 percig tartó fogmosás
5. Antibakteriális szájöblítő használata, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájüregben.

Elektromos fogkefe
Elektromos fogkefe használata kifejezetten ajánlott, mivel így az ügyetlenebb kezűek is jó technikával tudnak fogat mosni. Az új típusok még a fogmosás időtartamát is mutatják egy digitális kijelzőn, a fogak alapos tisztításának és az ajánlott optimális fogmosási idő betartásának biztosításához.

Megfelelő életmód
A rendszeres testmozgás, a stresszmentes életmód, a vitaminok és ásványi anyagok biztosítása, valamint az elegendő alvás, mind olyan tényezők, melyek erősítik az immunrendszert, így a szervezet felkészült lesz a támadások ellen.

A fent leírt tényezők a megelőzést teszik lehetővé, azonban a betegség meglétekor a fogszuvasodás, fogíny kezelése feltétlenül szükséges. A fogak betegségeinek kezelése nem váltható ki egyik tényezővel sem, ha a folyamatok már elkezdődtek.

Az is nagyon lényeges, hogy bár több tényezőtől függ a megelőzés hatékonysága, ám a megfelelő szájápolás ezek közül az elsődleges és a leglényegesebb.

0 comments:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.