Navigation Menu

9 tény a hajadról, amiről eddig nem is hallottál

Tudtad, hogy a hajad két elefánt megtartására is képes? Meglepő tények a hajról…



1. Sokkal gyorsabban nő, mint gondolnád
Lassúnak tűnik, főleg amikor azt szeretnéd, hogy gyorsan szép és hosszú hajad legyen, viszont a haj naponta 0,33 millimétert tud nőni átlagosan, ez egy év alatt 15,2 centi, ami valljuk be, nem is kevés.

2. Átlagosan 100 szál hajad hullik ki egyetlen nap alatt
Nem kell aggódni a fésűben talált hajszálak miatt, a hajhullás teljesen normális dolog. Mindannyiunk napi 50-100 szál hajat veszít el naponta, de pánikra semmi ok, ezek egyből elkezdenek visszanőni.

3. A hajad 2 elefánt megtartására is képes
Elképesztően erős a haj, persze ez akkor igaz, ha egészséges és nem károsult. Egyetlen szál haj 100 grammnyi súlyt is elbír, míg az összes hajad együtt két elefánt súlyát is elbírja, a fejbőröd viszont nem bírná ezt a terhelést, így ezt inkább ne próbáld ki..

4. A hajszálad kifejezetten hosszú életű
Egy másik érdekes tény a hajszálakról, ha megfelelően bánsz velük, akkor igazán hosszú ideig maradnak veled. Természetesen ez egyénenként erősen változó, de általában 4 és 7 év közé tehető az átlagos hajszál élethossza. Ha már elhalt a hajszál, amikor kihúzod, nem érzel semmit.

5. Nyáron gyorsabban nő a haj
Minél melegebb az időjárás, annál gyorsabban nő a hajad. A meleg környezet stimulálja a haj növekedését, ezért nyáron gyorsabban nő, mint télen. Télen sapkával és a fűtés feltekerésével segíthetsz rá egy kicsit erre.

6. A hajad nagyon rugalmas
Biztos próbáltad már, amikor hajszáladat kifeszíted, akkor elkezd nyúlni, majd visszaáll az eredeti méretére. Amikor a hajad vizes lesz, még nyúlékonyabbá válik, a teljes hossza 30 százalékát képes kinyújtva, de még sérülés nélkül kibírni. Viszont vizesen a hajad sérülékenyebb, ezért nem ajánljuk a vizes haj fésülését, ugyanis könnyebben elszakad és törik ilyen állapotban, mint a száraz haj. Érdekes tény, hogy minél világosabb a hajszín, annál nyúlékonyabb a hajszál.

7. Ha levágatod a hajad attól nem nő gyorsabban
Ez is csak egy a mítoszok közül, ha levágattad a hajad nem fog gyorsabban nőni és egészségesebb sem lesz tőle a megmaradt haj, egyszerűen megszabadultál az „elhasználódott” résztől, ettől tűnik egészségesebbnek és szebbnek.

8. Jó oka van annak, hogy haj van a fejünkön
A test többi részén zsírrétegek védik a testet a hidegtől és a testhőmérséklet kihűlésétől, a haj ezt hivatott segíteni. Elsődleges célja, hogy a hőveszteséget megakadályozza, benn tartsa a testhőt és ne hagyja a fejünk tetején eltávozni azt.

9. A tudósok rengeteg dolgot meg tudnak állapítani a hajadból
Ha megvizsgálják a hajad szerkezetét meg tudják mondani, hogy miket ettél, mit ittál, az életstílusodról is kideríthető belőle pár dolog. Egyetlen hajszálból kimutatható az is, ha valaki kábítószereket használt évekre visszamenőleg is.

0 comments:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.